КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 23:37

    Головна » 2015 » Жовтень » 22 » А У НАС – ЮВІЛЕЙ!
    12:41
    А У НАС – ЮВІЛЕЙ!

    .

    У вересні цього року виповнилося п’ять років як триває Міжнародний     Проект співпраці між кафедрою психології і педагогіки дошкільної освіти Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди, дитячим садком №8 «Золотий ключик» м. Переяслав-Хмельницького (завідувачка Марія Роман) та приватним дитячим садком «Ворота знань» м. Тампа-Лутц (директор Сара Німон, штат Флорида, США). Керівником  Проекту є кандидат педагогічних наук, доцент Олена Олександрівна Борисова,а координатором в м. Тампа-Лутц – Сергій Борисов.

    Метою Проекту співпраці є ознайомлення американських дітей та дорослих з українською культурою, музикою, її прикладним та хореографічним мистецтвом, українською символікою, національними кольорами, вишиванками, кулінарними уподобаннями українців, фольклором тощо. Особлива увага зосереджена на ознайомленні дітей з сучасним станом українського державотворчого процесу, зокрема, з відродженням національної гідності. Завдяки його роботі американські дошкільнята і дорослі мають можливість познайомитися із життям та культурою своїх українських ровесників, а вони, в свою чергу знайомляться із американськими традиціями, звичаями, уподобаннями.

    У січні-лютому та серпні-вересні цього року кандидат педагогічних наук, доцент Олена Борисова перебувала з відрядженням у м. Тампа-Лутц штату Флорида, про що розповіла:

     – Метою поїздки було подальше ознайомлення з педагогічними прийомами і досвідом наших американських колег. Особлива увага надавалася організаційним моментам, фізичному та мистецькому вихованню дітей, а також роботі з батьками. Вивчаючи зарубіжний педагогічний досвід, ми хочемо поповнити і урізноманітнити педагогічний досвід і майстерність наших українських педагогів.

     Так, у січні, в американському дитсадку «Ворота знань» відбулася зустріч із українськими офіцерами Сергієм і Віталієм, які за спеціальною програмою перебували у м. Тампі, а після закінчення навчання планували повернутися в АТО. Офіцери із задоволенням погодилися на зустріч із американськими дітлахами, працівниками і батьками дитячого садочку. Вони прийшли у військовій формі з подарунками – фотоальбомом про Україну англійською та українською мовами. Діти щиро їх вітали і раді були спілкуванню з ними, адже дізналися багато чого цікавого. По завершенню зустрічі подарували їм підготовлені власноруч сувеніри – сердечки з українською символікою. Після цього почалося справжні веселощі – всі танцювали у загальному колі під українську народну музику, грали в ігри та куштували солодощі. Діти також отримали подарунки, привезені із України від їхніх товаришів та батьків – із дитячого садка «Золотий ключик».

    На початку квітня в актовій залі Переяслав-Хмельницького педуніверситету імені Григорія Сковороди та в залі Української церкви                    м. Сант-Пітербург, Флорида, США вперше був проведений Трансатлантичний телеміст української солідарності «Ми – українці». Телеміст відбувся за ініціативи керівників і організаторів Проекту  міжнародної співпраці Олени  Борисової і Сергія Борисова. Метою заходу було формування у дітей та молоді патріотизму, сучасної національної ідентичності, національної гідності, любові до своєї країни і співвітчизників. У програмі обох сторін брали участь діти як американського дитсадка і школи «Ворота знань», так і вихованці  дитячого садка «Золотий ключик» м. Переяслава-Хмельницького. Усі були в захопленні від прекрасних виступів  дітей, які артистично і завзято продемонстрували пісні і танці, як з американського боку, так і з українського.

    За планом роботи дитячого садка «Ворота знань» третій тиждень вересня оголошений тижнем національностей «Музика з усього світу». Розпочався цей тиждень святом під назвою «День України у США». За мету організатори ставили перш за все ознайомлення американських дітей з українським фольклором. Сергій Борисов у жанрі лялькового театру продемонстрував американським дітям відому українську казку «Колобок» у музичному супроводі Олени Борисової. Казку було продемонстровано із супроводом української музики на синтезаторі та грою на ударних інструментах. Після вистави діти мали змогу погратися ляльками під музичний супровід ансамблю ударних інструментів і синтезатора.

    Протягом місяця було підготовлено ще ряд різноманітних цікавих заходів. Один із них – відвідування приватної ферми, яка утримує тварин, що зазнали негативного досвіду спілкування з людьми і тепер потребують медичної і психологічної реабілітації. Територія ферми досить значна і розміщена довкола лісового озера, у якому вільно плавають різні птахи. Тварини знаходяться у вольєрах. Доглядають тварин старші школярі та студенти. На фермі можна познайомитися з такими тваринами як вовк, лисиця, леопард, лані, лами. Є й домашні тварини: корови, свині, коні, на яких можна ще й покататися. Також можна зустріти й більш екзотичних тварин: лемурів, різних плазунів, змій, ігуан, черепах. На фермі завжди багато відвідувачів, які з вдячністю відносяться до працівників ферми. Адже вони розуміють, що ті, роблять все можливе для збереження тварин. І цим вчать дітей і дорослих співчувати, допомагати тим, хто слабший, хто у біді, наочно демонструючи, що це значить – берегти природу.

    У США досить розвинутий волонтерський рух. Цікавою є ще одна форма роботи, пов’язана з професійною роботою батьків та їхніми хоббі. Батьки є самі організаторами пізнавальних заходів для своїх дітей, а також допомагають проводити заходи, які заплановані дитячим садком. Наприклад, відвідування театру клоунів, кінотеатру  та концерту музичної групи. Під час таких заходів діти навчаються правильно поводитися у громадських місцях, спілкуватися між собою і дорослими, дотримуючись загальноприйнятих норм поведінки.

    Щоб дізнатися більше про особливості педагогічної роботи у дитячому садку «Ворота знань» Олена Борисова взяла інтерв’ю у вихователя дитячого садка міс Кім, яка люб’язно повідомила:

    – До цього Проекту я нічого не знала про Україну. Зараз же я впевнено можу пояснити значення кольорів на прапорі України, впізнаю українську музику, знаю що таке «український вінок» і його значення, древню історію України. А яка в Україні красива природа і архітектура. Я переповнена почуттями великої вдячності за те, що завдяки цьому Проектові маю такий досвід. І маю мрію обов’язково приїхати до України.    

    Вчитель підготовчої групи міс Віки із задоволенням поділилася про свою роботу в закладі і висловила сподівання на подальшу цікаву роботу з українськими колегами.

    Тренер фізкультурних занять  Кейтлин Рівейра розповіла про спеціальний автобус «Вагончик-Чемпіончик», в якому проходять заняття з фізкультури:

    – У Тампі таких автобусів два. У середньому ми відвідуємо три садка на день. Кожен садок один раз на тиждень. Групи для занять формуються за віком. Загалом у групі 13 дітей. Перші 10 хвилин відбувається розминка, потім проходить гімнастика по колу, а вже останні 5 хвилин – відпочинок. Після занять  кожна дитина отримує печатку на руку і цукерку-ведмедика. Девіз наших занять «Навчати, розвивати, плекати. 

    Більш детальніше ознайомитися із роботою Проекту можна на кафедрі психології і педагогіки дошкільної освіти у звітній книзі Олени Борисової. У ній Ви знайдете більш детальну інформацію про будь-який захід, який був проведений та перегляне безліч цікавих фотографій.

    Ось так цікаво і насичено промайнуло відрядження наукового керівника Проекту Олени Борисової у м. Лутц, Флорида, США. Але на цьому ніхто зупинятися не буде. Адже попереду ще багато цікавих і творчих ідей, які потрібно втілювати у життя.

                      

    Ольга Науменко,

                фахівець редакційно-видавничого відділу університету

     

    Переглядів: 403 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz