КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 10:47

    Головна » 2015 » Травень » 29 » АКАДЕМІЧНИЙ ОБМІН СТУДЕНТАМИ: ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – МАГДЕБУРГ (ЗА ПРОГРАМОЮ ДААД)
    14:56
    АКАДЕМІЧНИЙ ОБМІН СТУДЕНТАМИ: ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – МАГДЕБУРГ (ЗА ПРОГРАМОЮ ДААД)

    Уже не перший рік триває співпраця між Переяслав-Хмельницьким державним педагогічним університетом імені Григорія Сковороди та Університетом Магдебург-Стендаль (Німеччина). Це співпраця приємно вражає своїми масштабами і своєю результативністю.

    Так, у 2012 році результатом цієї співпраці стала соціальна практика німецьких магістрантів, науковою базою якої став наш університет. Німецькі студенти досліджували проблему «Щастя у розумінні німців та українців: спільне і своєрідне». У 2014 році за ініціативи професора Університету Магдебург-Стендаль Жозефіни Хойзінгер, керівника соціальної служби «PIK`ASZ» м. Магдебург Олівера Брауна та за фінансової підтримки німецької академічної служби обміну (DAAD) аналогічну двотижневу практику  пройшли  при Магдебурзькому університеті українські студенти. А вже в 2015 році наш педагогічний університет, зокрема філологічний факультет, за сприяння тих таки Жозефіни Хойзінгер та Олівера Брауна став учасником нового міжнародного проекту DAAD.

    За словами куратора проекту, декана філологічного факультету О.М.Свириденко, на цей раз темою проекту стало питання розвитку демократії в Україні та Німеччині. Цьогорічна програма співпраці між університетами передбачала відповідне тематичне опитування українських та німецьких респондентів різних вікових категорій. Матеріали та результати проведених опитувань будуть опубліковані у спеціальному альманасі та ляжуть в основу виставки, яка буде представлена в Україні та Німеччині. З 4 по 13 травня 2015 року таке опитування проводилося в місті Магдебург спільно українськими та німецькими студентами, а в листопаді таке ж опитування вони проведуть в Переяславі-Хмельницькому.

    Серед учасників проекту з української сторони були декан філологічного факультету, доцент О.М.Свириденко, доцент кафедри іноземної філології та методики навчання, перекладач О.Б.Скляренко, а також студенти філологічного факультету, які вивчають іноземну філологію. У ході реалізації цього проекту чудову нагоду пройти мовну практику, поглибити свої знання з країнознавства та лінгвокультурології, спробувати себе у ролі перекладачів отримали кращі студенти факультету: Петро Лесняк, Марія Євтушенко, Лілія Тимченко, Тетяна Кибукевич, Роман Соколенко, Яна Братківська, Поліна Фараон, Сергій Кухарук, Ярослав Дробушенко, Катерина Горбата.

    Програма візиту була надзвичайно насиченою. Студенти не лише брали інтерв’ю у мешканців Магдебурга. Вони немало спілкувалися з німецькими політиками, зокрема з депутатом парламенту федеральної землі Ангальт-Саксонія, столицею якої є Магдебург, доктором Штайнеке. Ці зустрічі відбувалися під девізом: «За мирну, демократичну Європу!». Пізнавальною стала екскурсія до Бундестагу.

    Метою поїздки було також знайомство з системою освіти в Німеччині. Немало часу українці провели в Університеті Магдебуг-Стендаль. Цей навчальний заклад готує фахівців за освітньо-кваліфікайними рівнями «бакалавр», «магістр» за п’ятдесятьма спеціальностями. В університеті нараховується сім факультетів: будівництва, інженерії та дизайну, комунікаційних систем та медіа, соціології, економіки, водних ресурсів, гуманітарних наук. Загальна кількість студентів складає майже сім тисяч осіб. Серед них є вихідці не лише з Німеччини, але й з Франції, Китаю, Йорданії, Іспанії, Бразилії, України. Основна проблема, з якою стикається цей університет в останнє десятиліття, - це нестача студентів, що пояснюється несприятливою демографічною ситуацією в країні. Тож потенційних абітурієнтів шукають далеко за межами Німеччини. Перебуваючи в Магдебурзькому університеті, українські студенти відвідували лекції німецьких професорів, фахівців у галузях педагогіки, політології.

    Окремою сторінкою програми стало вивчення системи соціального захисту в Німеччині. Рівень соціальної підтримки молодих сімей з дітьми, літніх людей, а особливо людей з обмеженими можливостями, який пропонують у Німеччині соціальні служби, приємно вражає і є чудовим прикладом для наслідування.

    За словами декана факультету О.М.Свириденко, значення подібних міжнародних проектів, академічних обмінів переоцінити важко. Вони не лише дають студентам-філологам можливість пройти мовну практику в країні, мова якої вивчається, але й відкривають перед студентською молоддю нові горизонти, дають можливість відчути свою (українську) ідентичність, а водночас долучитися новітніх європейських традицій. 

    Переглядів: 457 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz