КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Листопад 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 07:22

    Головна » 2015 » Листопад » 18 » АМЕРИКАНСЬКИЙ ДЕНЬ В УКРАЇНСЬКОМУ ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ
    13:13
    АМЕРИКАНСЬКИЙ ДЕНЬ В УКРАЇНСЬКОМУ ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

    .

    Традиційно кожного року в ДНЗ «Золотий ключик» проводиться захід «Американський день в українському дошкільному навчальному закладі». Відповідно американські колеги один раз на рік проводять «Український день в американському дитячому садку». Цього року семінар-практикум був присвячений п’ятій ювілейній річниці міжнародного проекту співпраці між ДНЗ «Золотий ключик» м. «Переяслав-Хмельницький (Україна), завідувачка М. Х. Роман і американським дитячим садком – школою «Ворота знань», керівник Сара Німан, м. Тампа-Лутц, Флорида, (США), під загальним науковим керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента О. О. Борисової (Україна) та координатора, доктора філософії, професором університету м. Тампа, (США) С. І. Борисова. У заході взяли участь діти старших груп ДНЗ «Золотий ключик», керівництво дошкільного навчального закладу, вихователі ДНЗ, студенти, представники деканату, викладачі кафедри психології та педагогіки дошкільної освіти, запрошені, гості. Метою цього проекту було подальше ознайомлення дітей старших груп ДНЗ з досвідом життя американських дітей, виховання в них зацікавленості і позитивного ставлення до дітей інших народів. Студентство, вихователі ДНЗ, викладачі мали змогу ознайомитися з особливостями навчально-виховного комплексу державної чартерної школи-приватний дошкільний заклад та доцільністю використання зарубіжного досвіду (США) на прикладі дитячого садка-школи м. Тампа-Лутц «Ворота знань» (США).

    Програма заходу була насиченою тому проводилася в два етапи: для дітей дошкільного віку та студентів і викладачів.

    Захід розпочався теплими словами-привітаннями завідувачки дошкільним навчальним закладом «Золотий ключик» М. Х. Роман, яка висловила слова глибокої вдячності ініціаторам проекту, зокрема О.О.Борисовій за важливу та значущу роботу в даний час для патріотичного духовного і в цілому всебічного розвитку дітей дошкільного віку, батьків, студентів, колег. Вона відзначила, що колектив закладу вже п’ять років працюючи за цим проектом, мав змогу зростати професійно, а саме: запозичувати досвід роботи з батьками щодо виховання та навчання дітей дошкільного віку, творчо працювати, вивчаючи кліматичні та географічні особливості Флориди; особливості навчання та виховання в навчально-виховному комплексі державної чартерної школи-приватний дошкільний заклад, використовувати фотографії, природний та образотворчий матеріал, який використовували на заняттях, а також  в ігровій та експериментально-дослідницькій діяльності, який передали  американські діти О.О.Борисовою. Видно, що дошкільники добре готувалися до цього свята, тому добре продемонстрували свою артистичність та вмілість, співаючи пісні англійською мовою, танцюючи таночки, декламуючи вірші тощо.   

    Дошкільники завжди радо зустрічають О.О.Борисову в очікуванні цікавих розповідей, показів відео-слайдів, фільмів, нових сюрпризів та подарунків від американських дітей та колег. Вони уважно слухали цікаву, змістовну розповідь з різноманітними цікавинками, про які не лише можна почути, а й побачити, доторкнутись, обстежити, погратися, а це, як відомо для дошкільнят – їх чуттєвий досвід, який їм пригодиться в подальшому житті. Цього разу Олена Олександрівна привезла цікаві фотографії, відео альбоми, книги, природний матеріал: ракушки-мушлі, морську зірку, кокос, шишки, корали, поробки з ракушок, тощо. З особливою цікавістю та увагою діти сприймали перегляд української казки «Колобок» відеозапис, мабуть тому, що Олена Олександрівна перед переглядом наголосила дошкільнятам, щоб вони звернули увагу на американських діточок: їх настрій, одяг, обличчя тощо, а також на те, що вони нічим не відрізняються від вас малята, такі ж веселі, завзяті, люблять гратися, сміятися, веселитися, люблять казочки. Олена Олександрівна і цього разу приготувала для дошкільників сюрпризний момент – це пригощення поп – кормом та розваги дітей під українську та американську музику з мильними бульбашками. Такі моменти дарують дітям хвилини радості, сміху та щастя. І як подяку за приємне цікаве спілкування, дошкільнята подарували гостям привітання на українській та англійській мовах.

    Другий етап семінару-практикуму О.О.Борисова присвятила роботі зі студентами. В цікавій змістовній формі з показом відео-слайдів, вона побудувала свою лекцію про особливості дошкільної освіти у США на прикладі дитячого садка «Ворота знань» (США). Акцентувала увагу саме на навчально-виховному комплексі «Державна чартерна школа-приватний дитячий садок «Ворота знань». Звернула увагу студентів на оснащення та розташування приміщень, «зон», меблів, обслуговування, педагогічний персонал, професіоналізм педагогів, форми роботи з батьками, довіру батьків та ін. Підкреслила значущість написання вихователями щотижневих «Пам’яток для батьків» та показ зразків різноманітних пам’яток, що дає позитивні результати у навчанні і вихованні дітей. Розповіла про роботу волонтера і підкреслила її значення та добровільність і безоплатність. Підкреслила роль батьків – волонтерів в дитячому садку і школі: робота на грядках, вироби своїми руками, приготування простих страв, запрошення на свою роботу, ознайомлення з культурою інших народів (читання казок, вивчення ігор, танців, пісень, демонстрація національних костюмів, іграшок, страв тощо).

    Цікавою і результативною формою роботи з американськими дітьми є відвідування приватної ферми, яка утримує тварин, що зазнали негативного досвіду спілкування з людьми, і потребують особливої уваги та медичної і психологічної допомоги та реабілітації. Спостерігаючи та доглядаючи за тваринами, у дітей виховуються позитивні морально-вольові якості особистості, такі як: не байдужість, співчуття, переживання, доброта, чуйність, любов, взаємодопомога, піклування про друзів наших менших тощо. Для виховання чесності, справедливості  для українських дітей можуть слугувати приклади, про які розповідала О.О.Борисова, це такі, як: «Медовий будиночок», «Автобус-чемпіончик». «Діти на вулиці» тощо. 

    Отже, як бачимо, працюючи за проектом, який очолює О.О.Борисова, наукові працівники, студенти факультету педагогіки і психології, вихователі дошкільного навчального закладу мають змогу ознайомитися з кращим педагогічним досвідом виховання та навчання дітей. Дошкільнята мають можливість у захоплюючій формі ознайомитися з природою Америки (рослинним і тваринним світом), американською культурою, її прикладним та хореографічним мистецтвом, американською символікою, національними кольорами, кулінарними уподобаннями, американським фольклором тощо.

    А тому слід відзначити, що ця робота, яку очолює О.О.Борисова у нашому університеті, також робота С.І.Борисова в США як координатора є важливою, значущою, потрібною саме в наш час, тому що забезпечуємо виховання в мирі як дорослих так і дітей, толерантно відноситися до людей іншого континенту, різної раси,  віросповідання тощо.

     

    Переглядів: 441 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz