КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 09:25

    Головна » 2016 » Грудень » 8 » ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА ПРАГНУВ УКРАЇНЦЯМ ЩАСТЯ
    12:46
    ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА ПРАГНУВ УКРАЇНЦЯМ ЩАСТЯ

    ригорій Сковорода прагнув українцям щастя

    Яке ж воно сучасне й актуальне — оце звернення з глибини століть: «Хто воїном народжений бути — дерзай, озброюйся!.. Захищай землеробство й купецтво від внутрішніх грабіжників та зовнішніх ворогів. Бережи звання, як око. Віддати за образу, захищати страдну й беззбройну невинність, заступатися за основу суспільства — Правду… Не бійся, з Богом легше буде тобі переносити голод, спрагу, холод, жар, безсоння, кровотечні рани і самий страх смертний…».  Автор цих проникливих патріотичних слів — славетний мандрівний український філософ-гуманіст Григорій Сковорода, до мудрості якого дослухається увесь світ.

    В особі Григорія Сковороди українська культура має оригінального мислителя і письменника, пристрасна думка якого не бажала й не могла миритися з несправедливою, ворожою трудовій людині соціальною дійсністю. Він виступив як виразник ідей гуманізму та просвітництва, різко засуджував хижацькі інтереси панівних станів, їх злочинність та аморальність, жорстокість і зажерливість, паразитизм і пихатість. Протягом усього життя Григорій Сковорода послідовно уникав всього того, що могло уярмити його дух і волю до свободи, і з повним правом заповів написати на могилі слова: «Світ ловив мене, та не впіймав».

    П’ятого грудня в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбулися урочистості, присвячені 294-й річниці від дня народження великого українського філософа, просвітителя, педагога, поета та прозаїка, байкаря, композитора і співака, людини, яка є гордістю української нації, Григорія Сковороди. Віддати шану українському любомудрові прийшли викладачі, співробітники та студенти вишу.

    З вітальним словом до гостей свята звернувся доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк. У своєму виступі він звернув увагу на актуальність багатоаспектної спадщини Григорія Сковороди, адже в ній можна знайти чіткі відповіді на проблемні питання нашого часу – освітнього, культурного та політичного характеру:

    -  Цінність Григорія Сковороди для нинішніх поколінь полягає в  тому, що в його ідейному спадку ми знаходимо саму нашу душу з її цінностями та недоліками. Іншими словами — самих себе. СковородаВІЛЬНИЙ, він без кордонів. Він — громадянин світу.  Належачи до української національної культури, філософ притягує до себе естетичні погляди багатьох інших культур.

    До вітальних слів долучився проректор з науково-педагогічної роботи  Валерій Троценко, який зазначив:

    -  Григорій Сковорода залишив особливий слід у розвитку української науки і культури, став одним із інтелектуальних символів не тільки своєї доби, але й усієї України впродовж наступних часів. Філософ переміг світ неправди й облуди, увібрав у себе наукові та релігійні знання, переосмислив і передав далі, нам, своїм нащадкам. Сковорода — наш український пророк. Треба, щоб до цього «ковчега мудрості» частіше потрапляла наша молодь.

    Після вітальних слів відбулося урочисте нагородження студентів-переможців конкурсу «З Григорієм Сковородою крокуємо у майбутнє», який проходить в університеті вже три роки поспіль.

     Не обійшлося на святі без поетичного слова філософа. Вірші Григорія Сковороди продекламували студенти філологічного факультету: Любов Наумчук, Тарас Половець,Анжела Міщенко. Студенти історичного факультету створили власний поетично-публіцистичний образ нашого любомудра. У виконанні Олега Щербини та Ірини Лукашевич прозвучали власні вірші присвячені філософові.

    Власними  роздумами на тему «Вплив Григорія Сковороди на сучасні тенденції України» поділився студент 4 курсу історичного факультетуМаксим Левченко.

    Родзинкою свята став святковий концерт. Концертна програма була досить різноманітною. Розпочався концерт із виступу хору студентів заочної форми навчання педагогічного факультету під керівництвом кандидата мистецтвознавства, доцента Анатолія Мартинюка(концертмейстер –  лауреат Міжнародних музичних фестивалів Ольга Захарець). У їхньому виконанні прозвучали чарівні пісні «Ой ти пташко жовтобока» на слова Григорія Сковороди, «Зоряний Переяслав» на слова професора університету Олександра Потапенка та «Ой ти дівчино, з горіха зерня» (слова Івана Франка). Приємним подарунком стали виступи студентів із Києва та Мелітополя. Студент Національної музичної академії імені Петра Чайковського, лауреат Міжнародного музичного фестивалю «Переяславський дивограй» Ярослав Аліксійчук подарував гостям чарівну мелодію «Дума про козака бандуриста»,  а також створені ним музичні твори. Студент Мелітопольського ДПУ імені Богдана Хмельницького Микита Фесенко зачарував грою на саксофоні. У його виконанні прозвучала відома усім пісня Володимира Івасюка «Червона рута».  Студент педагогічного факультету нашого вишу Юрій Сіка полонив глядачів грою на фортепіано, виконавши рондо «Турецький марш» В. Моцарта.

    Ще одним приємним подарунком стало виконання обробки мелодії Г. Сковороди до пісні «Всякому місту звичай і права», яку  виконав автор, доцент Микола Губар.

    Завершилося свято виконанням китайського танцю   «Пошана павича» , який подарувала учениця 11 класу Київської гімназії східних мов №11Орина Ґалена.

    Після святкового концерту всі гості мали змогу переглянути виставки художніх робіт студентів педагогічного факультету(керівники Ольга Стрілець, Роман Мотузок, Заріна Шокірова, Тетяна Носаченко, Інна Рубан, Оксана Смірнова), природничо-технологічного факультету(керівникНаталія Вересоцька,), в яких відтворено портрети героїв художніх творів письменника, любомудра у різних техніках мистецтва: графіка, малярство, вибійка. Присутні також мали унікальну можливість ознайомитися із фотовиставкою Віктора Сокола «Шляхами і стежками Григорія Сковороди» та книжковою виставкою, яку організував колектив бібліотеки, котра унаочнює наукові здобутки викладачів університету в галузі Сковородинознавства.

        Григорій Сковорода писав, що думки — це крила, які несуть із смерті — до життя, від матерії — до форми, із часу — до вічності. Оригінальна думка самого українського мислителя винесла його на найвищі щаблі людського духу, і до сьогодні залишається актуальною. Гідне пошанування пам'яті українського поета, філософа, богослова, педагога, музиканта сьогодні — це показник поваги до української культури, свідчення духовності.

    Свято пройшло надзвичайно цікаво та залишило приємні спогади у всіх гостей. Учасники  заходу збагатилися новими знаннями, отримали уявлення про специфіку формування світогляду великого гуманіста, просвітника, митця, вчителя – Григорія Сковороду. Приємні враження, продуктивні ідеї від побаченого та почутого надихають на подальше вивчення рідної історії та культури. Нам, українцям, є чим пишатися, адже творчість цього філософа та митця стала надбанням не лише вітчизняної духовної спадщини, але посідає чільне місце в  європейській культурі. 

    Переглядів: 429 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz