КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 13:01

    Головна » 2015 » Грудень » 4 » МАЙСТРИНЯ ОЛЬГА СТРІЛЕЦЬ ЗІ СТУДЕНТАМИ ПРОВЕЛИ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК
    13:30
    МАЙСТРИНЯ ОЛЬГА СТРІЛЕЦЬ ЗІ СТУДЕНТАМИ ПРОВЕЛИ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК

    Нещодавно в Музеї трипільської культури Переяслава-Хмельницького відкрилась виставка «Ляльки-мотанки в контексті трипільської антропоморфної пластики та зображень». На виставці представлені двадцять робіт молодшого наукового співробітника музею Валентини Білоусько.

    Одним із її творчих захоплень є виготовлення ляльок-мотанок за давніми прототипами. Представлені на виставці ляльки вбрані у традиційний український одяг та реконструйоване вбрання трипільців із найдавнішими сакральними мотивами в орнаментах і оздобленні. Наші пращури вважали мотанку символом жіночої мудрості, надійним оберегом у дорозі, берегинею роду, посередником між живими та ще ненародженими. Берегиням на обличчі намотували хрести. Робили це для різних потреб — на щасливу долю, аби відступила хвороба, щоб пішов дощ, чи ж навпаки — вщухла злива. Валентина Білоусько самотужки освоїла сім різноманітних методів в’язання хреста на обличчі ляльки.

    На відкриття виставки завітали учні сьомого класу Переяслав-Хмельницької міської гімназії. Дівчатка та хлопчики прийшли не просто подивитись на вже виготовлене, а й навчитись власноруч робити ляльки-мотанки. Майстер-клас проводила відома майстриня, художниця, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Ольга Стрілець. Вона прийшла не сама, а запросила до участі й своїх студенток-четвертокурсниць Марину Фоліну, Іванку Грицюк та Анастасію Мінаєву. Дівчата допомагали школярам швидше і краще засвоїти виготовлення ляльок.

    Більше двох годин учні старанно навчались премудрощам виготовлення ляльок-мотанок. Усі свої вироби вони забрали додому як майбутні обереги.

    Інформація редакційно-видавничого відділу університету

    .

    Переглядів: 376 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz