КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 18.04.2024, 14:58

    Головна » 2015 » Грудень » 31 » НА КОНФЕРЕНЦІЇ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ УНІВЕРСИТЕТУ ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ ДІЯЛЬНОСТІ В 2015 РОЦІ: ОЦІНКА — ПОЗИТИВНА
    15:51
    НА КОНФЕРЕНЦІЇ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ УНІВЕРСИТЕТУ ПІДВЕДЕНО ПІДСУМКИ ДІЯЛЬНОСТІ В 2015 РОЦІ: ОЦІНКА — ПОЗИТИВНА

    .

    23 грудня цього року в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбулася традиційна конференція трудового колективу, під час якої було підведено підсумки роботи закладу в 2015 році та окреслено завдання і пріоритети на 2016 рік. На зібрання прибув 151 делегат від факультетів, кафедр, відділів та структурних підрозділів вишу. На початку роботи конференції було обрано президію у складі ректора університету Віктора Коцура, першого проректора Валерія Хомича, завідувачки загального відділу Ірини Гагаріної та голови профспілкового комітету Сергія Закопайла. Головуючий на засіданні Валерій Хомич ознайомив присутніх із порядком денним, згідно якого й продовжилася робота.

    Учасники конференції трудового колективу заслухали звіт ректора університету, доктора історичних наук, професора, дійсного члена НАПН України Віктора Коцура. У звіті ректора прозвучала об’єктивна оцінка роботи колективу вишу та його структурних підрозділів. Віктор Петрович зазначив, що науково-педагогічна, організаційна й виховна робота трудового колективу університету у 2015 році проходила в складних умовах соціально-економічних, політичних, міжнародних викликів, погіршення внутрішнього соціального становища в країні, зумовленого війною на Сході держави, інфляційними процесами та падінням життєвого рівня населення.

    Під час свого виступу очільник університету зупинився на основних напрямках роботи нашого вищого навчального закладу в 2015 році з усіх видів діяльності — навчання і виховання молоді, наукових досліджень, розвитку матеріально-технічної бази тощо: “Сьогодні в університеті навчається  5 535 осіб (на 1,8 % більше, ніж у минулому році), з них — студентів 5 161, слухачів 269, аспірантів 100 та 5 докторантів. У виші працює 3 дійсних члени НАПН України, 72 доктори наук, професори, 227 кандидатів наук, доцентів. В університеті запроваджено європейську кредитно-трансферно-накопичувальну систему організації навчання в усіх структурних підрозділах, уведено автоматизовану систему управління навчальною, науковою та виховною роботою”.

    Ректор підкреслив, що протягом 2015 року проводилася цілеспрямована робота з позиціювання університету на теренах вітчизняного освітнього простору. Так, у консолідованому рейтингу вищих навчальних закладів України, проведеного інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua» в 2015 році, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди посідає 127 місце серед 286 вищих навчальних закладів України. У якості вихідних даних для складання консолідованого рейтингу вищих навчальних закладів України використовувалися найбільш авторитетні серед експертів та засобів масової інформації національні й міжнародні рейтинги університетів України «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Вебометрикс». За цим рейтингом університет увійшов до десятки кращих педагогічних вишів України (займає 9 місце).

    Уже другий рік поспіль університет покращує свої позиції на 5 щаблів і в академічному рейтингу «ТОП-200 Україна» за проектом ЮНЕСКО, що формується за показниками якості науково-педагогічного потенціалу, якості навчання та міжнародного визнання. У звітному році університет піднявся на  124 місце (129 місце — в 2014 р.; 134 місце — в 2013 р.) серед двохсот кращих університетів України.

    Упродовж 2015 року Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди був представлений на 5-ти міжнародних освітянських виставках. Наш вищий навчальний заклад здобув 2 золоті медалі на Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти — 2015»  в номінаціях «Інновації у розвитку міжнародної співпраці та презентація національної освіти у світовому та європейському освітньо-науковому просторі» та «Сучасний навчальний заклад як соціокультурний осередок громадянсько-політичного виховання дітей та студентської молоді».

    На міжнародних виставках «Освіта та кар’єра — 2015» університет удостоєно Гран-прі в номінації «Міжнародне співробітництво в галузі освіти і науки» та Гран-прі у номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді». На Міжнародному форумі «Інноватика в сучасній освіті — 2015» університет здобув Гран-прі у Національному виставковому конкурсі «Видатні науково-практичні досягнення в освіті» у номінації «Електронний освітній ресурс» за створення електронної бібліотеки університету і Дипломи лауреата конкурсу І ступеня в номінаціях «Інновації у діяльності закладів освіти з підтримки молодих науковців, талановитих студентів, учнів» та «Інновації у розвитку науково-дослідної співпраці з міжнародними науковими спільнотами, установами та закордонними закладами освіти».

    Диплом у номінації «Найкращий студентський науковий педагогічний потенціал» університет виборов під час проведення виставки «ЗНО — 2016. Освіта в Україні. Освіта за кордоном». Загалом університететом як учасником міжнародних виставок здобуто більше сорока нагород.

    “Зростання наших позицій у рейтингах та здобутки на міжнародних виставках — це ознака правильності обраного нашим колективом курсу на забезпечення якості освіти, досліджень та інновацій”, — наголосив під час свого виступу ректор Віктор Коцур.

    Університет розвивається як потужний регіональний центр підготовки кадрів вищої кваліфікації. У ВНЗ функціонують 4 спеціалізовані вчені ради (1 — докторська, 3 — кандидатські) за шістьма спеціальностями. Підготовка фахівців для національної системи шкільної освіти, економіки України, народного господарства  відповідає вимогам державних стандартів, запитам суспільства й особистості.

    Протягом 2015 року помітно покращився кадровий потенціал університету. Так, загальна кількість штатних працівників збільшилася на 44 особи і становить 627 осіб (на 01.01.2015 р. — 583 особи). Водночас, професорсько-викладацький склад університету поповнили 15 випускників магістратури, 11 випускників аспірантури, 4 доктори наук, професори, 13 кандидатів наук, доцентів.

    Очільник вишу проаналізував також роботу бібліотеки університету як важливого чинника якісних освітніх послуг. У 2015 році тривав процес розширення сервісу книгозбірні на основі комп’ютерних технологій і забезпечення широкого доступу читачів до різних сфер та видів інформації. Саме тому важливим джерелом розповсюдження наукових надбань Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, сприяння ефективності наукового процесу та обміну науковими знаннями став електронний архів університету — інституційний репозитарій (ePHSHEIR), який розпочав свою роботу 24 листопада 2014 року.

    Пріоритетом у діяльності бібліотеки університету є надання інформації про власні ресурси та забезпечення оперативного доступу до зовнішніх ресурсів через сайт книгозбірні (library.phdpu.edu.ua) як дієвий комунікаційний засіб, що спрямований на презентування та ефективне позиціювання роботи книгозбірні, а також інформаційне забезпечення навчально-виховного і наукового процесу ВНЗ.

    Під час виступу Віктор Петрович проаналізував також і волонтерську роботу, яка, незважаючи на всі складнощі, в 2015 році піднялася на якісно новий рівень. Серед здобутків волонтерського корпусу університету — численні благодійні акції та програми.

    Окремо ректор університету зупинився на організації і проведенні виховних заходів у ВНЗ. Очільник вишу наголосив, що весь виховний процес у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди спрямований на пошуки інноваційних методів впливу на особистість студента. Загальноуніверситетські заходи мають не лише виховну, а й освітню мету. Студентство отримує можливість використовувати їх як творчий полігон для апробації креативних ідей та як майстерню для філігранного відточування вмінь і навичок або, в окремих випадках, для корекції та вдосконалення творчих доробків.

    Отже, виховна робота в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відповідає національній концепції навчання й виховання молоді, структурована, є важливим складником підготовки спеціалістів для освіти, національної економіки. Нагромаджений досвід виховної роботи висвітлюється на шпальтах республіканської і місцевої преси, у телепрограмах, на обласному телебаченні й радіо.

    Щодо розвитку в університеті науково-дослідної роботи ректор Віктор Коцур зауважив, що у 2015 році наукова тематика кафедр університету спрямовувалася на вирішення актуальних проблем у галузі гуманітарних та природничих наук; на створення й розробку нових концепцій, методів, теорій і методик, що сприяють підвищенню ефективності навчального-наукового процесу у ВНЗ та вдосконаленню системи підготовки висококваліфікованих фахівців в умовах реформування вищої освіти України.

    Університет і надалі планує розвивати фундаментальні й прикладні дослідження в галузі природничих, суспільних і гуманітарних наук, зосередивши науковий потенціал учених на проведенні досліджень із пріоритетних наукових напрямів. Передбачається залучення потенційних інвесторів до широкого впровадження прикладних наукових розробок.

    Віктор Петрович підкреслив, що до наукової діяльності залучено 1052 студенти, що становить близько 36 % від загальної кількості студентів денної форми навчання. Усього ж науково-дослідною роботою займається 1896 студентів, що становить 65 % від контингенту студентів стаціонару. Вагоме значення в системі науково-дослідної роботи студентів має написання кваліфікаційних робіт, що забезпечує поглиблення і розширення теоретичних знань, практичних умінь, удосконалення навиків самостійної роботи студентів, творчої діяльності та наукових досліджень; включає вивчення та узагальнення передового педагогічного досвіду тощо. У звітному році було захищено 1577 студентську наукову роботу (710 бакалаврських, 308 дипломних і 559 магістерських).

    На підтримку діяльності ректорату і самого ректора виступили керівники відділів, завідувачі кафедр, декани, професори університету. Свої міркування щодо звіту ректора висловили: декан історичного факультету Борис Дем’яненко, завідувачка відділу аспірантури Антоніна Розсоха, завідувач кафедри української лінгвістики та методики навчання Олександр Потапенко, декан природничо-технологічного факультету Олексій Гончаренко, завідувачка кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Наталія Пангелова, керівник соціально-гуманітарного відділу Андрій Іващенко, доктор історичних наук Валентина Молоткіна, керівник відділу освітніх ініціатив, професійного розвитку та кар’єри Юрій Бобровнік, голова студентської ради Владислав Міранович. Заслухавши та обговоривши звітну доповідь ректора Віктора Коцура, конференція трудового колективу університету постановила оцінити роботу ректора у 2015 році позитивно за всіма показниками розвитку закладу.

    У свою чергу голова профспілкового комітету університету Сергій Закопайло прозвітував про роботу, яку проводить профспілковий комітет щодо захисту прав працівників університету та студентів, контролю за виконанням колективного договору. Сергій Анатолійович також повів мову про заходи, що запроваджувалися в університеті для покращення соціально-побутових умов його співробітників та студентів, перспективи поліпшення умов їхньої праці й відпочинку.

    Підводячи підсумки 2015 року, слід підкреслити, що зусилля трудового колективу були спрямовані на збереження оновленої матеріально-технічної та навчально-лабораторної бази, осучаснення інформаційних технологій, модульного навчального середовища, модернізацію науково-методичного супроводу освітніх послуг відповідно до прийнятого Закону України «Про вищу освіту». Господарська діяльність університету була спрямована на підтримку функціонального стану матеріально-технічної бази, покращення умов праці співробітників, навчання й проживання студентів, економне використання енергоносіїв, що дозволило акумулювати кошти на забезпечення наукової, навчальної і виховної роботи відповідно до вимог державних стандартів, концепції розвитку університету та потреб особистості. Університет здійснив поступ у науковій роботі, активізував міжнародні зв’язки, утвердився як потужний регіональний центр освіти й науки, вийшовши на перше місце в Київській області по поданих заявах від абітурієнтів.

    Узятий університетом курс на активне входження до європейського освітнього простору, забезпечення конкурентоспроможності та лідерського статусу в столичному регіоні, — ось першочергові завдання на 2016 рік, які стоять перед колективом Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Ці чинники дозволять забезпечити підготовку нової генерації національних педагогічних кадрів, які візьмуть на себе роль провідника нації в процесах навчання й виховання особистості підростаючого покоління як вищої соціальної цінності суспільства. Отже, з надбаннями й успіхами 2015 року — до нових здобутків та вершин у 2016!

     

    Переглядів: 368 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz