КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 11:43

    Головна » 2017 » Жовтень » 9 » «Нічна бібліотека» стартувала показом українського фільму «Гетьман»
    14:03
    «Нічна бібліотека» стартувала показом українського фільму «Гетьман»

    5 жовтня в залі інформаційних технологій "Чумацький шлях»Наукове Товариство ПХДПУ ім. Г. Сковородиспільно з університетською бібліотекою в особі її директора – Ольги Шкири розпочало відлік нового сезону молодіжного проекту інтелектуального дозвілля "Нічна бібліотека", в ході якого відбувся показ та обговорення нового українського фільму "Гетьман", який організатори приурочили до Дня українського козацтва та Дня захисника України.

    Перед початком показу з вітальним словом до присутніх звернулись голова Наукового товариства університету Оксана Луцик та директор бібліотеки Ольга Шкира, які у своїх виступах наголосили на важливості такого проекту для студентства та важливості спілкування і місії всіх заходів, які спільними зусиллями проводяться в цьому форматі.

    Чудовою та змістовною передмовою до фільму стала промова спеціально запрошеного гостя – Станіслава Дембіцького, старшого наукового співробітника НІЕЗ "Переяслав", одного з провідних фундаторів музею "Заповіту", якому наш шановний гість ось вже четвертий десяток своїх літ присвячує себе та свою діяльність. Станіслав Семенович коротко нагадав присутнім основні віхи життєдіяльності гетьмана Богдана Хмельницького, вказавши, що вона завжди мала неоднозначну оцінку. Гість розповів про всі факти пов'язані з перебуванням Гетьмана в Переяславі, звідки, до речі, походить його перша дружина, від якої він мав семеро діточок. Також в Переяславі був будинок Богдана Хмельницького, який до цього часу, на превеликий жаль, не зберігся. Чи не найцікавішим серед розповіді пана Дембіцького була його розповідь про артефакти козацької доби, які свого часу були зібрані в Переяславі зі всіх українських музеїв і історію появи кожного з них. Зокрема, шабля Богдана Хмельницького, яка має чималу і дуже фантастичну історію своєї появи в музеї Переяслава, де в свій час її було викрадено і повернуто лише через десяток років.

    Після цього всі присутні поринули у перегляд цікавого анонсованого українського історико-драматичного фільму "Гетьман", знятого Валерієм Ямбурським за однойменним романом Віктора Веретенникова. Стрічка розповіла нам про трагічну любов гетьмана Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени Чаплинської. Дія фільму розгортається починаючи з 1647 року і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти, яке спровокував чигиринський підстароста Данило Чаплинський, котрий, за відсутності Богдана Хмельницького, здійснив напад на його хутір у Суботові, викравши його дружину Гелену Чаплинську та побивши його сина Тимоша. На наших очах, протягом понад двогодинного перегляду вималювалась цікава версія історії людини, що вже давно перетворилась у своєрідний, державотворчий міф, даючи Україні право на незалежне існування.

    Переконані, всі присутні провели вечір четверга в приємній атмосфері змістовного душевного спілкування та українського духу і не пожалкували про те, що присвятили вечір цієї чудової стрічки разом з нами. Сподіваємось, що і надалі дивуватимемо Вас цікавими подіями в форматі "Нічна бібліотека".

    Переглядів: 364 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz