КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 22:05

    Головна » 2015 » Грудень » 8 » ПЕРЕЯСЛАВСЬКА ОСІНЬ КОБЗАРЯ
    13:31
    ПЕРЕЯСЛАВСЬКА ОСІНЬ КОБЗАРЯ

    Дослідники життя і творчості Тараса Шевченка період із жовтня по грудень 1845-го називають «Переяславською осінню Кобзаря», адже саме в цей період 170 років тому поет написав одні зі своїх найвідоміших творів.

    Уперше Великий Кобзар приїхав до Переяслава в серпні 1845-го, щоб виконати завдання Київської археографічної комісії, що полягало в замальовках та описі пам’яток архітектури. Тоді він зупинився в будинку свого давнього друга Андрія Козачковського.

    Удруге Тарас Григорович завітав до Переяслава наприкінці жовтня 1845 року, коли з-під пера за короткий час вийшли шедеври його творчості: «Наймичка», «Кавказ», присвята до поеми «Єретик», «І мертвим, і живим...», «Холодний яр», «Давидові псалми», «Маленькій Мар’яні», «Минають дні, минають ночі», «Три літа» і «Заповіт».

    Аби вшанувати пам’ять великого українського поета, студенти й викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання філологічного факультету Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відвідали Музей “Заповіту” Тараса Григоровича Шевченка. Крім того, участь в екскурсії взяли й старшокласники Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи № 2.

    Музей “Заповіту” Тараса Шевченка розміщений у будинку лікаря Андрія Козачковського, який зберігся до наших днів. Він складається з 12 залів. Перші чотири присвячені темі «Переяслав історичний». Ще чотири — меморіальні кімнати: вітальня, кімната для гостей, в якій жив Тарас Шевченко, бібліотека та кабінет лікаря Андрія Козачковського, у котрій відтворено інтер’єри кімнат першої половини ХІХ століття. Ще три зали — літературно-художні: «Петербурзький Переяслав», «Т. Шевченко і Переяславщина», «“Заповіт” Т. Шевченка». Вони розповідають про знайомство поета з багатьма переяславцями та особисто господарем цього будинку Андрієм Козачковським.

    Екскурсовод Станіслав Дембіцький провів студентську та учнівську молодь залами музею, ознайомлюючи їх з історією України загалом і Переяслава зокрема, а також розповів про творчість Тараса Шевченка, яка тісно пов’язана з історією нашого краю та його перебуванням тут.

    Тетяна Панченко,

    викладач кафедри української та зарубіжної літератури

    і методики викладання філологічного факультету

    Переяслав-Хмельницького педагогічного університету

    імені Григорія Сковороди

    .

    Переглядів: 410 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz