КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Січень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 23:28

    Головна » 2016 » Січень » 22 » ПОЧУТТЯ СОБОРНОСТІ МАЄ СТАТИ ЧАСТКОЮ НАШОГО ЖИТТЯ І НАШОГО СЕРЦЯ
    16:04
    ПОЧУТТЯ СОБОРНОСТІ МАЄ СТАТИ ЧАСТКОЮ НАШОГО ЖИТТЯ І НАШОГО СЕРЦЯ

    Сьогодні виповнюється 97 річниця Акта Злуки Української Народної і Західно-Української Народної Республік. Саме з цього дня розпочалося відродження єдиної Української державності. Тоді, 22 січня 1919 року, з балкона будинку на площі Святої Софії у Києві пролунали пророчі слова: «Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна… Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». Воля людей, проголошена на площі Святої Софії, стала силою, яка привела нас до незалежності у 1991 році.

    День Злуки об’єднує всю Україну — Київ і Львів, Суми і Ужгород, Донецьк і Полтаву, Харків і Луцьк, сотні міст та сіл, мільйони людей — усі українські землі і береги.

    Якщо ми віримо у сильну Україну, почуття соборності має стати часткою нашого життя і нашого серця. Це — основа національного життя України і опора української політичної нації.

    Довгий час нам нав’язували міф про роз’єднаність України як про доконаний факт. Наші відмінності протиставляли і загострювали. Але будь-які регіональні особливості — уявні і природні — не можуть заперечити основне.

    Незалежність України є результатом вибору всього Українського народу. Усупереч усім потрясінням, ми розвиваємося як стабільна політична нація, у руслі загальноєвропейських процесів. За роки незалежності ми пережили багато випробувань: кримську проблему 1992 року, прийняття Основного Закону у 1996 році, революційні події 2004 року, Революцію Гідності, трагічні і водночас героїчні події лютого 2014 року в Києві, анексію Криму в 2014  році і, зрештою, неоголошену війну на Сході України, яка, на превеликий жаль, триває і донині.

    Останні два роки зусилля і влади, і всього українського народу були спрямовані задля збереження унітарності та цілісності держави, подолання будь-яких проявів сепаратизму. Це означає, що ми маємо потужний ресурс консолідації, який живе всередині України. Саме він дозволяє нам рухатися вперед.

    Цьогоріч День Соборності України має ще більшу вагу й значення для консолідації нації. Країна нині переживає одну із найтрагічніших сторінок своєї новітньої історії.  На терези історії покладена доля Української держави, котра обрала європейський шлях розвитку.

    Відзначення Дня Соборності — це не тільки громадянська потреба кожного українця, а й, насамперед, наш синівський патріотичний обов’язок берегти світлу пам’ять про незліченні жертви, принесені на вівтар своєї державності.

    Понад дві третини громадян нині вважають себе патріотами України. Не існує математичної формули, яка вимірює почуття патріотизму. Є спільні надії. Єдність — категорія практична. Це — план дій на майбутнє.

    У вимірі щоденного життя єдність України означає високий соціальний стандарт і ліберальні умови для кожного власною працею досягти достатку. У вимірі суспільному ми усвідомлюємо поняття єдності як створення цілісного гуманітарного та інформаційного простору — сучасного, живого і захищеного. Це означає бути національно виразними, знати і шанувати державну мову та культуру, поважати і розвивати мови національних громад та меншин, мислити власним розумом. По-українськи.

    В Україні немає проблем, на які суспільство не могло б дати відповідь. Нехай не сьогодні, можливо, з часом. Люди дуже добре розуміють, що мовні, релігійні чи історичні колізії не становлять перешкоди для нормального і справедливого життя. Завдання політиків — об’єднати людей і створити для них умови заохочення та розвитку.

    Ми постали як єдина політична нація, сформована українством і збагачена всіма людьми, які живуть в Україні — росіянами, кримськими татарами, поляками, болгарами, євреями, угорцями, ромами — всіма людьми, які щиро хочуть добра Україні.

    Цього по-справжньому історичного дня всі ми маємо ще раз осмислити уроки минулого, врахувавши їх на шляху до майбутнього. І головним із них є непохитне усвідомлення того, що лише в єдності наших помислів та дій, сконсолідованості і соборності душ ми зможемо досягнути головної мети — побудови економічно й духовно багатої, вільної та демократичної України.

    Тому цінуймо і шануймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності. Бережімо її, як зіницю ока, бо це єдина сила, котра здатна здолати нинішні негаразди та кризу!

    Будемо вірити в Україну й боротися за її світле майбуття та гідне місце в європейській спільноті вільних суверенних демократичних держав!

    Ми разом. Ми — великий Український народ! Слава Україні! Героям слава!

    Переглядів: 405 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz