КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 00:25

    Головна » 2017 » Лютий » 23 » ПРО ЗЕМЛЕРОБІВ-ТРИПІЛЬЦІВ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО ЛІВОБЕРЕЖЖЯ РОЗПОВІДАЛА ГАЛИНА БУЗЯН ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ
    11:04
    ПРО ЗЕМЛЕРОБІВ-ТРИПІЛЬЦІВ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО ЛІВОБЕРЕЖЖЯ РОЗПОВІДАЛА ГАЛИНА БУЗЯН ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

    17 лютого в Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» у рамках науково-освітнього проекту «Музейні гостини з археологом» відбулася зустріч з Галиною Бузян – археологом, музеєзнавцем, заслуженим працівником культури України, відомою дослідницею трипільської культури. Участь у заході взяли студенти історичного факультету Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди», викладачі вишу, учні ЗОШ №1, наукові співробітники НІЕЗ «Переяслав», місцеві краєзнавці.

    Галина Миколаївна належить до групи науковців переяславської археологічної школи, декілька десятиліть очолювала археологічний відділ НІЕЗ «Переяслав», нині працює старшим науковим співробітником даного підрозділу. Її науковий доробок представлений у більше сотні наукових праць та декількох десятках Наукових звітів про археологічні пошуки. Працюючи в Заповіднику Г.М. Бузян досліджує різночасові пам’ятки минувшини. Та особливу зацікавленість у неї викликають розкопки трипільських селищ у різних регіонах України, й Переяславщини, зокрема. Тож і в науковому світі вона відома, в першу чергу, як дослідниця переяславського Трипілля.

    Трипільська культура є однією з найрозвиненіших ранньоземлеробських культур Давньої Європи, що існувала з кінця VІ до початку ІІІ тис. до н.е. Ці племена в мідну добу розселялися на території сучасних Румунії, Молдови та України. Більшість їх селищ на сучасних українських теренах розміщені на Правобережжі Дніпра. І лише на завершальному етапі існування трипільці перебираються на Лівобережжя. Зробили вони це якраз в районі Переяслава, перейшовши на лівий берег Дніпра через так звані Зарубські броди. Тут у басейні р. Трубіж трипільці заснували ряд своїх селищ. Далі на схід поселень цього народу невідомо, тож околиці Переяслава можна вважати східною межею цієї ранньоземлеробської культури.

    «Переяславське Трипілля» й стало темою зустрічі із дослідницею в музейній залі. У ході неї вона ознайомила присутніх на заході з історією відкриття та вивчення пам’яток ранніх землеробів на території Переяславщини, розповіла про розкопки протягом декількох польових сезонів на трипільському поселенні Крутуха-Жолоб на околиці сучасного Переяслава. Детально дослідниця зупинилася на матеріалах розкопок житлових споруд, що були збудовані майже п’ять тисяч років тому та їх реконструкціях зроблених нею за матеріалами археологічних досліджень. Особливу увагу слухачів викликали знайдені археологами глиняні скульптурки, що використовувалися в обрядових дійствах, та інші артефакти пов’язані з господарством, ремеслами й промислами давніх землеробів, що мешкали на території Переяславського Лівобережжя тисячі років тому.

    Зустріч з Галиною Бузян було приурочено до 65-річного ювілею дослідниці-археолога. З цією подією її привітав присутній на заході генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, колеги по роботі, ветерани музейної справи. Всі бажали їй нових археологічних відкриттів та музейних звершень, які мають стати темою наступних зустрічей із нею.

    Переглядів: 323 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz