КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 18:53

    Головна » 2015 » Жовтень » 23 » «СІКОРСЬКІ ЧИТАННЯ»: ІV ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ФОРУМ
    12:43
    «СІКОРСЬКІ ЧИТАННЯ»: ІV ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ФОРУМ

    .

    Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» разом з громадською культурно-просвітницькою організацією «Переяславський скарб» 13 жовтня 2015 року провели «Сікорські читання». Цей захід ініціатори присвятили 92-й річниці від дня народження Героя України та визначного музейного діяча Михайла Сікорського – засновника і багаторічного директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Співорганізаторами стали Національна спілка краєзнавців України (НСКУ) і НІЕЗ «Переяслав». Серед основних інформаційних партнерів заходу вже традиційно є Всеукраїнський благодійний фонд «Журналістська ініціатива».

    Як і в попередні роки, Форум став майданчиком, на якому реалізовуються творчі й наукові ініціативи в галузі історії та культури, збираються справжні подвижники в царині духовності українського народу – науковці, краєзнавці, журналісти, працівники музеїв. Цьогоріч уперше до обміну думками долучились і вчителі історії загальноосвітніх шкіл регіону.

    Програма «Сікорських читань» багата на тематичні заходи: наукові й культурно-мистецькі дійства, конференції, семінари, круглі столи, виставки, презентації, майстер-класи, творчі зустрічі тощо. Перед початком урочистого засідання гості мали змогу ознайомитися з унікальними доробками майбутніх педагогів: їхніми художніми роботами з промовистою назвою «Мистецькі барви». Куратор виставки  «Сучасні мелодії українського розпису», викладач університету Оксана Смірновапровела блискучу презентацію робіт своїх студентів. Відверто кажучи, навіть не вірилось, що картини холодного батику, ткані килими, вишивки різноманітними техніками вийшли з-під рук не досвідчених майстрів старовинного мистецтва, а молодих наших сучасників.

    «Якщо завтрашній учитель прийде до своїх учнів не лише зі знаннями з різних предметів, а й з умінням зробити своїми руками щось красиве й оригінальне та з бажанням передати цю любов до прекрасного іншим, – то школа від цього лише виграє, – переконана молодий науковець, яка сама захоплено розповідає про особливості тієї чи іншої роботи. З гордістю про вміння переяславських студентів говорять також інші куратори виставок: Ольга Стрілець – про традиції іконопису на склі,а Тетяна Носаченко – про сакральний світ Трипілля.

    А поки гості ознайомилися з виставками декоративно-прикладного мистецтва, фотовиставками та іншими творчими доробками майбутніх педагогів і їхніх наставників, простора зала університету зібрала яскраву палітру учасників – від студентської молоді до відомих політиків. Адже захід покликаний розвивати наукові, культурні та творчі зв’язки між істориками, краєзнавцями, культурологами, музеєзнавцями, діячами мистецтв. Серед почесних гостей – голова правління НСКУ Олександр Реєнт, його перший заступник Руслана Маньковська, відповідальний секретар Володимир Дмитрук, член президії Григорій Савченко, заступник голови правління Київської обласної організації Спілки Євген Букет, меценат і краєзнавець рідної Переяславщини заслужений юрист України Михайло Гич, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех.

    З вітальними словами до учасників Форуму звернулися: ректор університету, академік Національної академії наук УкраїниВіктор Коцур; голова Спілки академік Олександр Реєнт; заступник голови Київської обласної державної адміністраціїДмитро Христюк; міський голова Переяслава-Хмельницького Тарас Костін; лауреати Премії імені Михайла Сікорського минулих років Микола Махінчук і Борис Войцехівський; генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, землячка-переяславка Людмила Мех. Серед пропозицій промовців – створення музею М. І. Сікорського у Переяславі-Хмельницькому.

    Відбулося і третє за ліком вручення Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. За вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи її вручено п’ятьом цьогорічним лауреатам. Відзнаки удостоєні вчитель історії Сакунівської школи Недригайлівського району на Сумщині Петро Коцур (посмертно), соратниця Михайла Сікорського, головний хранитель фондів (у 1976–1984 роках)Олена Юзвікова, директор Фастівського державного краєзнавчого музею Тетяна Неліна, а також краєзнавці, долі яких пов’язані з Переяславщиною, меценат Михайло Гич і дослідник археологічних пам’яток, кандидат історичних наукОлександр Колибенко та член президії Волинської обласної організації НСКУ, директор районного комунального краєзнавчого музею Олександр Остапюк. Кожен з них одержав і належну грошову винагороду, проте колективно було вирішено передати кошти на потреби вояків у зоні проведення АТО.

      По закінченні урочистої частини відбулося засідання президії НСКУ, яке розпочалося з вручення членських квитків новому її поповненню. Про основні ювілейні заходи НСКУ, присвячені 100-річчю від дня народження академіка Петра Тронька та 90-річчю заснування самої Спілки, детально розповіла Руслана Маньковська. Як зазначила доповідачка, «говорити про 100-річчя Петра Тронька на «Сікорських читаннях» – символічно. Адже обидва вони титани духовного українського космосу».

    З інформацією про діяльність Переяслав-Хмельницького міського осередку НСКУ виступив його голова Олександр Колибенко. Потім відбулась презентація краєзнавчих видань навчально-наукового центру усної історії Переяслав-Хмельницького університету. Доповідь «М. І. Сікорський: інтелектуальний портрет краєзнавця,організатора музейної справи» виголосила кандидат історичних наук Людмила Сага. Про свою малу батьківщину вів мову цьогорічний лауреат Премії імені Михайла Сікорського Михайло Гич («Село Єрківці на Переяславщині в краєзнавчих дослідженнях та джерелах»).

    На переконання учасників, щорічне проведення форуму вже стало вагомим науковим і культурологічним складником процесу відродження й популяризації серед населення любові до малої Батьківщини та цікавості до краєзнавства Київщини.

    Прес-служба ВБФ «Журналістська ініціатива»

     

     

    Переглядів: 454 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz