КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 16.04.2024, 12:29

    Головна » 2016 » Грудень » 14 » СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ ВІДТВОРИЛИ САКРАЛЬНУ ПАМ'ЯТЬ АНДРІЇВСЬКИХ ВЕЧОРНИЦЬ Written by Super User
    12:45
    СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ ВІДТВОРИЛИ САКРАЛЬНУ ПАМ'ЯТЬ АНДРІЇВСЬКИХ ВЕЧОРНИЦЬ Written by Super User

    З-поміж великої кількості зимових свят, найочікуванішим та найвеселішим завжди був і залишається день Святого Андрія, який відзначається 13 грудня. За українським звичаєм, в цей день молоді люди збираються разом на веселих вечорницях, влаштовуючи забави, веселощі, ворожіння.

    Напередодні свята Андрія студенти групи П-41 факультету педагогіки та психології влаштували справжнісіньки українські вечорниці з веселими конкурсами, інтригуючим ворожінням та українськими піснями.  У вечорницях взяли також участь викладачі кафедри психології:Оксана Руденко, Зоя Гуріна, Алла Деркач, декан факультету педагогіки та психології Ліана Яценко та поціновувачі українських традицій.

    Ведучі свята ознайомили гостей із життям Андрія Первозванного. За легендою, він проповідував християнство у Царгороді, на побережжі Чорного моря та околицях Києва. В староукраїнському літописі, що датується XIII століттям, знаходимо такий переказ: "Андрій навчався у Синопі. Коли прийшов до Корсуня, побачив, що з Корсуня близько до Дніпрового гирла. І пішов у Дніпрове гирло. Відтіль поплив вгору Дніпром, став під горами на його березі. Вставши вранці, сказав до учнів, що були з ним: "Чи ви бачите ці гори? На цих горах засяє ласка Божа і буде великий город, і Бог збудує багато церков". І вийшов на ці гори, поблагословив учнів своїх і поставив хрест, і, помолившись Богові, зійшов із цієї гори, де опісля був Київ. І поплив угору Дніпром...".

    Таким чином, як переповідає переказ, апостол Андрій першим приніс християнську віру в Київ. Там на честь святого Андрія Первозванного і з'явилось свято.

    Веселі жарти, запальні таночки, елементи театрального дійства, українські народні пісні та  ігри викликали у присутніх безліч позитивних емоцій.

    Глядачі  мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів, а також особисто взяти активну участь у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях. Всі були вражені цікавою  і пізнавальною програмою, веселими та запальними танцями, щедрою гостиною.

    Заключним етапом свята стало виконання усіма учасниками спільної української пісні «Їхав, їхав козак містом» та частування калити. Адже за народними віруваннями на Андрія обов’язково потрібно відкусити шматок від сонячної калити, щоб на той рік бути здоровішим та міцнішим.

    На Андріївських вечорницях студенти факультету педагогіки та психології ще раз довели, що у нашого народу багаті та цікаві обряди і традиції, залишені нам в спадок від наших предків. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.

    У народі кажуть, що якщо на Андрія поставлена у воду гілочка вишні розпуститься до Різдва – бути добру в цьому році. 
             Тож бажаємо всім добра та злагоди в новому році!

    Переглядів: 379 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz