КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Червень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 18.04.2024, 05:12

    Головна » 2015 » Червень » 11 » СТУДЕНТИ ТА ВИКЛАДАЧІ УНІВЕРСИТЕТУ ПОБУВАЛИ НА ПРЕЗЕНТАЦІЇ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНОФІЛЬМУ «ВІЛЬНІ ЛЮДИ» У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА
    14:47
    СТУДЕНТИ ТА ВИКЛАДАЧІ УНІВЕРСИТЕТУ ПОБУВАЛИ НА ПРЕЗЕНТАЦІЇ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНОФІЛЬМУ «ВІЛЬНІ ЛЮДИ» У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА

    14 травня у Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася презентація документального кінофільму «Вільні люди». Його представляли режисер Ганна Яровенко та безпосередні учасники — кобзар Ярослав Крисько і лірник Андрій Ляшук.

    У заході взяли також участь студенти та викладачі Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, заступник голови Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Світлана Шевченко, начальник відділу інформації виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради Олександр Стригун, співробітники заповідника. Ця творча зустріч-презентація стала початком серії урочистих заходів під промовистою назвою «Тієї слави козацької повік не забудем!», які Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» розпочав проводити з нагоди 385-річчя «Тарасової ночі».

    Фільм «Вільні люди», який було знято восени 2013 року, — це не тільки портрети сучасних кобзарів, лірників, це дослідження інформаційно-музичного простору, в якому жили українці півтора роки тому.

    В українській культурі з давніх-давен природно співіснували кобзарство і бандурництво. У ХVII—ХVIII ст. мало не в кожній українській хаті була кобза. Коли в 1775 році Запорізьку Січ було ліквідовано, зменшилася й кількість козаків, які грали на кобзах. Але в народі збереглась кобзарська духовна традиція — незрячі співці нагадували про козацькі вольності. Надзвичайно високим був моральний авторитет цих мандрівних філософів-митців.

    Автор фільму Ганна Яровенко досліджує питання: хто вони — сучасні кобзарі та лірники, як вони інтегруються в суспільстві і як це суспільство їх сприймає.

    Архіваріус Тарас Компаніченко та художник-реставратор Ярема Шевчук із Києва, директор видавничого агентства Андрій Ляшук із міста Рівне, дяк Ярослав Крисько та викладач Тарас Дороцький зі Львова пройшлися зі своїми старосвітськими інструментами по черкаських та полтавських селах Легедзине, Танське, Косенівка, Крячківка, співаючи і спілкуючись з різними верствами населення, намагаючись донести до душі кожного давні українські традиції. Їх слухають молодь і літні люди, їх реакція не однорідна, звідси вимальовується певне соціологічне дослідження про смаки і культуру сучасного українського соціуму.

    Після закінчення демонстрації фільму Ганна Яровенко взяла участь в його обговоренні й відповіла на численні запитання присутніх, а кобзар Ярослав Крисько і лірник Андрій Ляшук виконали під супровід легендарних народних інструментів низку безсмертних дум та пісень.

    Переглядів: 486 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz