КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 23:54

    Головна » 2017 » Березень » 11 » ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ПРОВІДНИК У МАЙБУТНЄ!
    10:58
    ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ПРОВІДНИК У МАЙБУТНЄ!

    І не однаково мені,
    Як Україну злії люди,
    Присплять, лукаві і в огні,
    Ії обкраденую збудять,
    Ох, не однаково мені!

    Т. Шевченко

    Ці рядки і сьогодні луною відгукуються в серці кожного українця. Глибина філософської думки Тараса Григоровича Шевченка, широкі обрії його натхнення і таланту дійсно неосяжні. Тарас Григорович завжди був нашим сучасником і зараз, як ніколи, він поруч з нами.

    9 березня з нагоди пошанування пам’яті видатного українського поета Тараса Шевченка в конференц-залі імені Василя Сухомлинського Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди відбулася зустріч із відомим краєзнавцем, шевченкознавцем, колекціонером Кобзарів Володимиром Портянком. Організатором зустрічі виступила кафедра української літератури та методики навчання імені М. Максимовича та бібліотека вишу на чолі з директором Ольгою Шкирою.

    З вітальним словом до гостей звернулися директор бібліотеки вишу Ольга Шкира і кандидат педагогічних наук, доцент, керівник науково-навчального центру Шевченкознавства Олена Кулик, які привітали гостей та підкреслили величезне значення впливу творчості Тараса Григоровича на самосвідомість сучасного молодого покоління.Щиро та проникливо прозвучав виступ доктора філологічних наук, кандидата педагогічних наук, професора Ганни Токмань, яка зачитала уривок про українського Кобзаря зі своєї книги «Екзистенціально-діалогічне прочитання художнього тексту: Вибрані студії».

    З надзвичайним інтересом та захопленням слухали глядачі поезію Тараса Шевченка, яку продекламували учні загальноосвітньої школи №7 та студенти філологічного факультету МаргаритаГодунко та Вікторія Марченко. Діти розчулили всіх своїм щирим виконання і отримали в нагороду та в підтримку бурхливі оплески.

    Неабиякий інтерес у присутніх викликав також виступ гостя свята – заслуженого діяча культури України, випускника Київського національного університету будівництва та архітектури, колекціонера творів Шевченка та матеріалів про нього, організатора шести музеїв Кобзаря у різних регіонах України, і просто небайдужої та щирої людини – Володимира Портянка.

    Володимир Костянтинович – будівельник за фахом, а його хобі – вивчення творчості Тараса Шевченка. Він заворожив усіх цікавою та змістовною розповіддю про своє ставлення до постаті Шевченка, продемонстрував ексклюзивні експонати власної колекції «Кобзарів»:

    – Я народився у селі Селище Корсунь-Шевченківського району, а це недалеко від Моринців. Тому вважаю себе земляком Тараса Григоровича і це найбільша моя нагорода. Мій батько за освітою був учителем української мови та літератури. Мав чималу домашню бібліотеку, в якій я згодом знайшов два унікальні Кобзарі — 1940 року виданий у Кракові, який був з батьком на фронтових дорогах та 1939-го, що пережив війну в нас дома, в окупації.

    Утім, найбільше мою душу «стривожив» Шевченко, коли старший син Віталій понад 35 років тому, здаючи зі школярами макулатуру, знайшов серед непотрібних книжок ротопринтне видання «Кобзаря» 1840 року. У мене тоді защеміло серце. Після цього випадку в мені прокинувся шевченкофіл.

    На завершення зустрічі Володимир Портянко зачитав дві власні поезії про українського генія, які покладені на музику та відповів на численні запитання від студентів та гостей.

    Після заходу всі бажаючі могли ознайомитися із книжковою виставкою колекції особової бібліотеки Володимира Портянка «Кобзар – феномен української культури» та переглянути виставку творчих робіт студентів педагогічного факультету під чарівною назвою «Весняні квіти розцвіли у лісі ранньої пори…»; колекцію картин на якій представлені декоративні квіти виконані у стилі Петриківського розпису (керівник кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Носаченко); колекцію картин у стилі олійного живопису «Батьківська хата. Панорамні роботи» (керівники: старший викладач, член Національної спілки письменників України Роман Мотузок та кандидат педагогічних наук, доцентОльга Стрілець); колекцію вишитих картин «А над цвітом українська вишивка цвіте» (керівники: викладачі Заріна Шокірова та Інна Рубан) та помилуватися колекцією картин у техніці живопису «Моя квітуча Україна» під керівництвом викладача кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання вишу Олени Шпитальової.

    Переглядів: 423 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz