КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 23.04.2024, 19:44

    Головна » 2017 » Березень » 21 » УКРАЇНСЬКО-БІЛОРУСЬКИЙ ОНЛАЙН-КОНВЕНТ З ПИТАНЬ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
    10:53
    УКРАЇНСЬКО-БІЛОРУСЬКИЙ ОНЛАЙН-КОНВЕНТ З ПИТАНЬ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

    У рамках виконання положень угоди про співпрацю з кафедрою педагогіки дитинства і сім’ї Закладу освіти «Могильовський державний університету ім. А.А. Кулешова» (Республіка Білорусь) та кафедрою психології і педагогіки дошкільної освіти нашого вишу 14 березня 2017 р. відбувся Міжнародний науково-методичний вебінар «ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЦЕСУ ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ». Модератором заходу була Лохвицька Любов Василівна – кандидат педагогічних наук, доцент зазначеної кафедри, заступник декана факультету педагогіки і психології з наукової роботи.

    Урочисте відкриття здійснювали декани факультетів: від білоруських колег учасників вебінару привітала Комарова Ірина Анатоліївна – кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету педагогіки і психології дитинства; від української сторони Яценко Ліана Вікторівна – кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету педагогіки і психології. У проведенні такого формату співробітництва взяли участь як члени кафедр, так і студенти спеціальності «Дошкільна освіта». Зокрема, до участі у вебінарі від білоруської сторони долучилися: Прокоф’єва Ольга Олегівна – завідувач кафедри педагогіки дитинства і сім’ї, кандидат педагогічних наук, доцент; Шишкіна Валентина Андріанівна – кандидат педагогічних наук, доцент (честь і гордість кафедри); Аніщенко Ольга Олександрівна – кандидат педагогічних наук, доцент (взірець кафедри); Дедулевич Марина Миколаївна – кандидат педагогічних наук, доцент; Ясєва Наталія Юріївна – старший викладач; Лусто Ірина Іванівна – старший викладач; Батура Ірина Миколаївна – старший викладач; Лукашкова Ірина Леонідівна – старший викладач; Мурашко Олена Анатоліївна – старший викладач; Здорікова Наталія Геннадіївна – старший викладач; Лобан Тетяна Іванівна – старший викладач; Можарова Тетяна Олександрівна – старший викладач; Єршова Наталія Вікторівна – викладач; Ашуєва Наталія Миколаївна – асистент (див. світлини). Професорсько-викладацький склад кафедри нашого вишу представляли Калмикова Лариса Олександрівна – доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Гавриш Наталія Василівна – доктор педагогічних наук, професор, заступник завідувача кафедри з наукової роботи; Андреєва Тамара Титівна – кандидат філософських наук, доцент, заступник завідувача кафедри; Волженцева Ірина Вікторівна – доктор психологічних наук, професор; Лохвицька Любов Василівна – кандидат педагогічних наук, доцент; Дем’яненко Світлана Дмитрівна – кандидат педагогічних наук, доцент; Борисова Олена Олександрівна – кандидат педагогічних наук, доцент; Харченко Наталія Валентинівна – кандидат педагогічних наук, доцент; Мисан Інна Володимирівна – кандидат педагогічних наук, старший викладач; Литвишко Олена Миколаївна – викладач.

    Обговорюючи актуальні питання підготовки спеціалістів дошкільної освіти, Комарова Ірина Анатоліївна – кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету педагогіки і психології дитинства ЗО «Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова» (Республіка Білорусь) у своєму виступі «Про якість підготовки фахівців системи освіти в умовах вищої школи» надала історичну довідку про заснування дошкільного фаху у їхньому закладі – це січень 1978 року, коли було покладено початок підготовки кадрів зі спеціальності «Педагогіка і психологія (дошкільна)» з присвоєнням кваліфікації «Викладач дошкільної педагогіки і психології. Методист з дошкільного виховання» на базі Могильовського педагогічного інституту імені А. А. Кулешова. Перші 50 студентів на денне відділення було прийнято у тому ж таки році, а в наступному – вже і на заочне. Як самостійна структурна одиниця факультет дошкільного виховання функціонує з грудня 1980 року, а вже в січні 1981 року було створено кафедру педагогіки і методики дошкільного виховання на факультеті дошкільного виховання (ФДВ). Естафету продовжила Прокоф’єва Ольга Олегівна – завідувач кафедри педагогіки дитинства і сім’ї, кандидат педагогічних наук, доцент ЗО «Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова» (Республіка Білорусь), яка зауважила, що на даний час науково-дослідницька робота співробітників кафедри ведеться за двома напрямами: вивчення проблем вдосконалення технологій професійної підготовки фахівців у галузі дошкільної освіти, а також проблем вдосконалення змісту психолого-педагогічного сприяння процесу становлення особистості дитини в дошкільному дитинстві. Наукові інтереси співробітників кафедри охоплюють питання дослідження особливостей впливу вимог сучасного світу до людини, як до суб’єкта професійної діяльності, як до особистості. Акцентуючи увагу на інноваційних підходах організації самостійної роботи студентів у процесі професійної підготовки, доповідач розкрила сутність здійснення генеративного підходу, що сприяє розвитку критичного мислення у студентів, стимулює до застосування інформаційних технологій під час виконання завдань самостійної роботи.

    Провідні українські фахівці Калмикова Лариса Олександрівна – доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти та Гавриш Наталія Василівна – доктор педагогічних наук, професор, заступник завідувача кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти з наукової роботи, виступаючи, зосередилися на актуальних проблемах підготовки фахівців дошкільної ланки у вітчизняній освітній системі, зокрема перша доповідь висвітлювала концепцію кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти з питання підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 012 Дошкільна освіта, включаючи й історичну ретроспективу її заснування (1986 рік) і сучасні тенденції реформування дошкільної складової у системі вищої школи; друга – питання формування у майбутніх педагогів дошкільної освіти готовності до суб’єкт-суб’єктної взаємодії з дітьми. Наталія Василівна у своїй доповіді підкреслила, що настав час, коли головним вектором освіти має бути людяність і щиросердність у навчальному процесі. Вона поділилася застосуванням таких інноваційних методів як модеративний семінар, педагогічна максима, педагогічний логотип та ін. Виступи викликали неабиякий інтерес у білоруських колег. Власні напрацювання багаторічної викладацької діяльності запропонували Шишкіна Валентина Андріанівна – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки дитинства і сім’ї ЗО «Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова» (Республіка Білорусь) та Аніщенко Ольга Олександрівна – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки дитинства і сім’ї ЗО «Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова» (Республіка Білорусь).

    Підводячи підсумки вебінару, обидві сторони дійшли до прийняття такого рішення: оскільки проблеми пошуку інноваційних підходів до процесу підготовки спеціалістів дошкільної освіти є тотожними як в українській освітній системі, так і в білоруській, то започаткована практика проведення вебінарів для обговорення спільних актуальних питань допоможе знайти шляхи і оптимальні заходи задля розв’язання піднятих завдань. Наостанок було окреслено коло подальших кроків для продовження плідної співпраці між кафедрами білоруського вишу та нашого.

    Переглядів: 370 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz