КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 13:16

    Головна » 2017 » Жовтень » 12 » В університеті відбулася Міжнародна конференція «ХVIII Сковородинівські читання», приурочена до 295-ї річниці Григорія Савовича Сковороди
    13:54
    В університеті відбулася Міжнародна конференція «ХVIII Сковородинівські читання», приурочена до 295-ї річниці Григорія Савовича Сковороди

    Величний філософ, мислитель та знаний український письменник, педагог, богословський діяч Григорій Сковорода залишився у нашій пам`яті людиною, котра в своїх творах міркувала про розвиток людини як особистості, національної ідеї, виховання громадянина – патріота України. «Пізнай свій край… себе, свій рід, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя…» - ці важливі для сьогодення слова великого філософа, що пролунали сотні років тому, залишаються актуальними і нині.

    5-7 жовтня в Переяслав-Хмельницькому університеті імені Григорія Сковороди відбулася чергова Міжнародна конференція «XVІIІ Сковородинівські читання», приурочена до 295-ої річниці з дня народження Григорія Савовича. Співорганізаторами дійства виступили Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди, Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, Інститут філософії імені Г.С.Сковороди НАН України, ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Центр Сковородинознавства, кафедра української і зарубіжної літератури та методики навчання імені Михайла Максимовича нашого університету.

    У конференції взяли участь науковці, письменники, музейники, музиканти, поціновувачі творчої спадщини Григорія Савовича Сковороди. Зарубіжне Сковородинознавство представили дослідники творчості Григорія Сковороди з Польщі – Ірина Бетко, Міхал-Тадеуш Гандзель, Валентина Соболь, Ігор Набитович, з Німеччини – Дарина Блохин, Марта Оберраух-Мельничук, Петро Приступов та зі США – Лідія Корсун.

    Перед початком конференції всі бажаючі могли насолодитися дегустуванням молочних продуктів від Переяслав-Хмельницького ЗАТ «Молпродукт» (керівник Олександр Пироговський).

    Розпочав конференцію музичним привітанням лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, автор пісень і музичних моновистав за творами Григорія Сковороди Петро Приступов з Ерфурта, який подарував усім мелодійні пісні на слова Григорія Сковороди. Вітальні слова прозвучали від проректора вишу Валерія Хомича, який радо привітав учасників конференції на Переяславській землі та побажав плідної і цікавої роботи. До вітальних слів долучилися декан філологічного факультету Оксана Свириденко, доктор педагогічних наук, професор Ганна Токмань.

    Головний модератор конференції Микола Корпанюк зробив акцент на тому, що за останнє 20-річчя українські вчені й митці досить активно досліджують доробок великого українського любомудра, всіляко осмислюючи його постать та життєвий шлях; зазначив, що надзвичайно приємним є те, що в цьогорічних читаннях вперше взяли участь студенти історичного факультету вишу – Олег Щербина та Максим Левченко, а доповідь першого ввійшла до збірника матеріалів конференції «Переяславські Сковородинівські студії. Випуск IV».

    Найвищою відзнакою університету – медаллю Григорія Сковороди – було нагороджено гостей конференції, які постійно співпрацюють з нашим вишом й долучаються до доброчинності: Василя Григоренка, керівника АФ «Альта»; Олександра Пироговського, керівника Переяслав-Хмельницького ЗАТ «Молпродукт»; Віктора Шеремету, голову фермерського господарства «Геркулес»; Миколу Сулиму, доктора філологічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України; Міхала-Тадеуша Гандзеля, доктора християнської філософії, викладача історії філософії та метафізики у Вищій Духовній Семінарії Ордену Паулінів Папського Університету імені Івана Павла ІІ у Кракові; Петра Приступова, лауреата Міжнародної премії імені Григорія Сковороди та сувенірною медаллю до 30-річчя Переялав-Хмельницького вузу Олександра Ярему, директора підприємства «Земля Переяславщини». Грамотами відзначено Лідію Гнатюк, доктора філологічних наук, професора кафедри прикладної лінгвістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Світлану Шевчук, доктора філологічних наук, декана Ізмаїльського гуманітарного університету.

    Після нагород було заслухано доповіді учасників пленарного засідання.

    У другій половині дня розпочали роботу секції: філологічні, філософська та педагогічна, в яких аналізувалися життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди та його предтечі – видатного вченого-філолога, публіциста, письменника Мелетія Смотрицького (1577-1633), котрий зробив непроминальний внесок своєю творчістю у вітчизняну, слов’янську, європейську науку, культуру, релігію.

    Ввечері для учасників конференції було запропоновано культурну програму: виступ композитора й виконавця власних пісень на слова Григорія Сковороди Петра Приступова, солісток гурту «Співуча родина» сестер Галини та Людмили Турчаків з Києва, виконавців сучасної пісні Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди, екскурсії музеями університету та міста. Усі бажаючі могли переглянути виставку книг «Народ мій б’є поклін Сковороді», яку підготували бібліотекарі вишу.

    Наступного дня, 6 жовтня, учасники конференції продовжили плідну роботу на батьківщині філософа – в містечку Чорнухах на Полтавщині, де взяли участь в урочистих заходах традиційного обласного тематичного свята «Благословенні ви, сліди мандрівника Сковороди», переглянули арт-виставку студентів та викладачів педагогічного факультету Переяслав-Хмельницького вишу, відвідали літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди.

    Конференція пройшла на високому науковому та організаційному рівні. Учасники отримали новий фаховий досвід, яскраві враження, нові знайомства, цікаво й продуктивно провели позааудиторний час.

    Багато людей приходять до Сковородинівської криниці — хто просто напитись чистої води, а хто подумати про своє буття, про своє призначення в цьому житті. Запам’ятайте: це і є шлях до досконалості.

    Переглядів: 393 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz