КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 16.04.2024, 13:28

    Головна » 2015 » Грудень » 8 » В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДЗНАЧИЛИ 293 РІЧНИЦЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ
    13:32
    В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДЗНАЧИЛИ 293 РІЧНИЦЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

    3 грудня в Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбулися урочистості, присвячені 293-ій річниці від дня народження людини, яка є гордістю української нації, визначного українського філософа, поета та прозаїка, байкаря, композитора і співака, педагога, мислителя-гуманіста Григорія Савовича Сковороди. В цей святковий день в актовій залі зібралися викладачі, співробітники та студенти вишу, щоб віддати шану українському любомудрові.

    З вітальним словом до гостей звернувся проректор з наукової роботи Сергій Рик. У своєму виступі він звернув увагу на актуальність багатоаспектної спадщини філософа, адже в ній можна знайти чіткі відповіді на проблемні питання нашого часу – освітнього, культурного та політичного характеру. Його ідеї народності, природовідповідальності, гуманізму та «сродної праці» надзвичайно актуальні в нашому сучасному світі. До його слів долучився доктор філологічних наук, професор, директор Центру Сковородинознавства Микола Корпанюк, який розповів:

    –  Ідеї видатного філософа, мислителя, просвітника Григорія Сковороди мають жити вічно. Він залишив особливий слід у розвитку української науки і культури, став одним із інтелектуальних символів не тільки своєї доби, але й усієї України впродовж наступних часів. Філософ переміг світ неправди й облуди, увібрав у себе наукові та релігійні знання, переосмислив і передав далі, нам, своїм нащадкам.

    Після вітальних слів відбулося нагородження переможців конкурсу наукових студентських робіт «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє». Грамотами ректорату були нагороджені студенти педагогічного факультету, які вибороли 1 місця у конкурсі: Олена Іваненко, Анастасія Мінаєва, Дарина Овчиннікова, Віолетта Шепель (студентки 4 курсу); Дарія Редькова (студентка 6 курсу), Тетяна Колесник та Софія Костючик (студентки 3 курсу). Грамотами ректорату університету були нагороджені студенти природничо-технологічного факультету, учасники творчої виставки, приуроченої до 293-річниці Григорія Сковороди: Тарас Башинський, Ігор Степанець, Олександр Левченко (студенти 3 курсу), Володимир Левицький (студент 6 курсу), Сергій Супрун (студент 5 курсу).У номінації студентських наукових праць, присвячених життю та творчості філософа, також було відзначено низку студентів. За особисті творчі досягнення, фахово-педагогічну майстерність у підготовці студентів подяками було нагороджено: декана педагогічного факультету Наталію Ігнатенко, доцентів кафедри мистецьких дисциплін та методики навчання Оксану Смірнову, Ольгу Стрілець, Тетяну Носаченко, а також викладачів кафедри мистецьких дисциплін та методики навчання Олену Шпитальову, Заріну Шокірову, Романа Мотузка, Світлану Палюкенієнє. За значні досягнення у навчанні фахової майстерності та вихованні студентів подяками ректорату були нагороджені: декан факультету Олексій Гончаренко, доцентНаталія Вересоцька та викладачі Денис Марков і Олег Хищенко. За значну науково-педагогічну діяльність та вміле керівництво студентськими науковими роботами подяки отримали: доктор історичних наук, професор Ярослав Потапенко, доценти Віта Бова, Леся Левченко та Людмила Хмельницька.

    Цього року у студентському науковому дослідженні зі сковородинознавства вперше взяли участь студенти Коростишівського педагогічного коледжу імені І. Я. Франка, які були також нагороджені грамотами, а їхні керівники – подяками за активну творчу працю та керівництво студентськими творчими дослідженнями.

    Після нагородження переможців роздуми про особливості та актуальність філософського доробку Григорія Сковороди висловила кандидат філософських наук, доцент Віта Бова. Міркуваннями про Григорія Сковороду як педагога поділилася з гостями кандидат філологічних наук, доцент  Лариса Ткаченко.

    Родзинкою урочистостей став святковий концерт, присвячений українському філософові Григорію Сковороді. Концертна програма була досить насиченою. Своїм співом радував гостей народний аматорський камерний хор під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента Олени Борисової. У його виконанні прозвучали народні пісні «Ой, на горі ромен цвіте»«Журавлі», пісня на слова Григорія Сковороди «Стоїть явір над горою», молитва «Благослови, душе моя, Господи» та студентський гімн «Gaudeamus». Пісенні дарунки прозвучали від вокальної студії «Діапазон» під керівництвом Ніни Козачук. Позитивних емоцій додав виступ керівника ансамблю «Троїстих музик» доцента  Миколи Губаря, котрий виконав з власних записів музичні фольклорні твори Переяславщини на гармоні. 

    Не обійшлося на святі без поетичного слова Григорія Сковороди. Вірші філософа прозвучали у виконанні студентів філологічного факультету Ірини Наконечної, Лідії Дмитрук, Оксани Десятник, учня 9 класу гімназії Віктора Смірнова. Цього святкового дня зі сцени прозвучали також власні вірші студентів про Григорія Сковороду. Їх читали студенти історичного факультету: Інеса Шатковська, Микола Митрофаненко, Роксолана Петрашенко, Ірина Лукашевич.

    Після святкового концерту всі гості мали змогу переглянути виставки художніх робіт студентів педагогічного факультету (керівникиОльга Стрілець, Роман Мотузок, Заріна Шокірова, Тетяна Носаченко, Олена Шпитальова), природничо-технологічного факультету (керівники Наталія Вересоцька, Денис Марков, Олег Хищенко), в яких відтворено портрети героїв   художніх творів письменника, портрет любомудра у різних техніках мистецтва: графіка, живопис, малярство, вибійка. Присутні також мали унікальну можливість ознайомитися із фотовиставкою Віктора Сокола «Стежками Григорія Сковороди» та книжковою виставкою, яку організував колектив бібліотеки, котра унаочнює наукові здобутки викладачів університету в галузі Сковородинознавства.  

    Минуло майже три століття з дня народження цього геніального педагога, філософа, просвітителя, але Григорій Сковорода не відійшов у минуле, він залишається з нами, йде з нами в майбутнє. Він завжди примутній там, де живе український дух, де панує любов до України, до її народу, рідного слова, природи рідного краю.

                                                             

                         Ольга Науменко,

                         фахівець редакційно-видавничого відділу університету

    .

    Переглядів: 399 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz