КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Первинна профспілкова організація Переяслав-Хмельницького
державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"
  • Асоціація Правозахисних Організаторів Студентів України

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:46

    Головна » 2016 » Травень » 24 » ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ 20-ІЙ РІЧНИЦІ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ
    21:30
    ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ 20-ІЙ РІЧНИЦІ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

    Конституція — путівник, від якого

    я ніколи не відмовлюся

    Джордж Вашингтон

    Навряд чи варто нагадувати, що значить для української нації наявність власної незалежної держави, визнаного члена світової спільноти і повноправного учасника міжнародних відносин. До цього народ прагнув багато сотень років, і сьогодні йому нарешті пощастило пожинати плоди багатовікових зусиль, саме тому прийняття Конституції України має особливе історичне значення.

    З нагоди відзначення 20-ї річниці Конституції України 17 травня в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбувся круглий стіл “Історія конституційного розвитку України від зародження до сьогодення”. Основна мета заходу — формування високого рівня правової свідомості і правової культури студентства, виховання у молоді поважного ставлення до Основного Закону України, зміцнення громадянського взаєморозуміння у питаннях національної історії та становлення демократичної держави, донесення до широкої аудиторії інформації про історію конституціоналізму в Україні, основні напрями удосконалення Конституції України, напрацювання у сфері конституційної реформи та ін.

    У конференц-залі імені Василя Сухомлинського зібралися студенти, викладачі, науковці, співробітники вищого навчального закладу, всі, хто цікавиться вітчизняною історією. У ході роботи круглого столу прозвучало ряд ґрунтовних і засадничих доповідей, з якими виступили науковці та студенти історичного факультету. Виголошені доповіді торкалися актуальних питань національного державотворення та законотворчості. Так, доцент кафедри політології Юрій Войтенко у своїй доповіді зробив глибокий аналіз системи балансу влади за Конституцією України. Форму правління України в роки незалежності у контексті конституційного реформування охарактеризувала студентка IV курсу Наталія Толочко. Із історією конституціоналізму України в 1991—1996 роках ознайомив присутніх студент IV курсу Дмитро Гобатюк. У свою чергу його однокурсник Олексій Закусилов у своєму виступі проаналізував конституційне реформування України в 2010—2014 роках.

    До роботи круглого столу активно долучилися студенти ІІ курсу історичного факультету. Так, Оксана Киптик, Олексій Остапчук та Олег Щербина представили презентацію, в якій розповіли про Конституцію Пилипа Орлика 1710 року. Особливості Конституції УНР та універсалів УЦР взяли в основу своїх доповідей Владислав Пивовар, Богдан Яценко і Олександра Дубовик. Про Конституцію СРСР 1936 року повела мову студентка Аліна Дубина, а її однокурсник Юрій Каландирець — про Конституцію УРСР 1978 року. Студентка Ольга Мельник розповіла про Конституцію України 1996 року, а другокурсник Юрій Нестеренко зупинився у своєму виступі на особливостях Конституції України в 2004—2010 роках. Студентки Владислава Данканіч та Ірина Лукашевич охарактеризували у своїх доповідях конституційні зміни 2010—2014 років. У свою чергу студентка Аліна Юрійчук провела аналіз конституційної реформи між громадянською і визвольною війною, а Аполінарій Недзвецький розкрив у своєму виступі аспекти децентралізації влади 2015 року.

    До слова, фахівці бібліотеки університету підготували тематичну виставку, на якій були представлені посібники, підручники та журнали, в яких висвітлювалися основи конституційного права України, історія української Конституції як гаранту захисту прав людини, теорія і практика конституціоналізації галузевого законодавства України. На виставці також експонувалася нова книга Миколи Томенка — навчальний посібник для шкіл і вишів «Україна: історія Конституції».

    Як відомо, хороший меч кують не за один день, елітне вино витримують багато років, процес створення Конституції Україні також був довгий і тернистий. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка, щоправда, так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27 на 28 червня 1996 року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, — таким був нелегкий шлях цього великого документа.

    Майже на кожному трагічному етапі національного шляху до визволення й самостійного державного життя виникали нові й нові проекти конституційних актів із різними змістами — але однаково сумними долями, будучи звичними супутниками невдалих державних проектів протягом не одного століття.

    Сьогодні, у черговий переломний момент національного становлення, треба зробити все, щоб історія вкотре не повторилася. Нинішні події підштовхують нас до суттєвого вдосконалення не лише тексту Основного закону, а й всього конституційного ладу. І від того, як ми зараз скористаємося цим шансом, буде, без перебільшення, залежати подальша доля України.

    Переглядів: 408 | Додав: admingy | Рейтинг: 0.0/0
    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz